Vad kan Uribe lära Israel?

När FN nu tillsätter en kommission för att utreda Israels attack på Gaza-flottiljen blir Colombias avgående president Alvaro Uribe viceordförande.
Föreställ er att den israeliska militären skjutit ihjäl alla passagerare på fartyget Mavi Marmara i Gaza-flottiljen, klätt de döda kropparna i Hamas-uniformer och presenterat dem som stupade terrorister. Under Alvaro Uribes åtta år som president i Colombia har en metod som kallas falsos positivos satts i system. Fackligt aktiva, bönder och indianledare har mördats och anklagats för att vara gerillamedlemmar. Även helt vanliga fattigpojkar från kåkstäderna utanför Bogotá har lovats ett jobb och sedan hittats i en massgrav femtio mil norrut iklädda FARC-uniformer. Soldaterna som tryckte på avtryckarna fick bonusar, översten blev befordrad för sina framgångar i kampen mot terrorismen och presidenten själv fick segerdoftande statstik till toppmöten och presskonferenser.
Andra meriter på Uribes CV är allianser med högerextrema paramilitärer, landsomfattande avlyssningar och förföljelser av journalister, domare och oppositionspolitiker samt flygbombning av ecuadorianskt territorium. Och den största bedriften av alla – att ändå hyllas på ledarsidor och få delta i de fina salongerna som en sann demokrat.
När Uribe i dagarna lämnar ifrån sig presidentposten belönas han med jobbet som viceordförande i FN-kommission som ska utreda Israels attack på Gaza-flottiljen. Den israeliska regeringen har all anledning att vara nöjd över utnämningen. Det finns ett omfattande militärt samarbete mellan länderna och båda fungerar som USA:s främsta allierade i sina regioner. Men framförallt delar man en självbild där man ser sig som demokratins ljus omgivna av ett hav av mörker, under ständig belägring från terrorhot som omvärlden inte kan begripa.
Enligt Colombias FN-ambassadör kan Uribe bidra till kommissionens arbete med sina ”djupa kunskaper och erfarenheter om ämnen som fred, säkerhet och internationell rätt samt sin opartiskhet, juridiska omdöme och analysförmåga”. För en utomstående bedömare ligger det närmare till hands att misstänka att Uribe kan dela med sig av lite know how om hur man bättre döljer sina brott och lyckas fortsätta framstå som rumsren. Lite teaterkunskap helt enkelt. Alla medel är tillåtna i kampen mot terrorismen, men se för i helvete till att inte slarva med iscensättningen.

Tigran Feiler

Frilansjournalist och grundare av Colombianätverket
Artikeln publicerades på Aftonbladets kultursida 5 augusti

Advertisements

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: