Pressmeddelande 2010-11-03 – Ship to Gaza polisanmäler Israel i Tel Aviv

Ship to Gaza polisanmäler Israel i Tel Aviv

Nu på söndag (7/11) reser Ship to Gaza-Sveriges talesperson Dror Feiler och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (mp), som båda var ombord på Ship to Gaza/Frihetsflottan, till Israel för att på måndag (8/11) inlämna polisanmälan från samtliga elva svenska passagerare till polisen i Tel Aviv samt till den allmänne åklagaren. Bakgrunden är den israeliska krigsmaktens överfall på Ship to Gaza/Frihetsflottan, som ägde rum på internationellt vatten i östra Medelhavet den 31 maj i år och krävde nio människoliv och ett trettiotal svårt skadade. Vid överfallet beslagtogs fartyg, humanitär last och personliga tillhörigheter.
Polisanmälningarna riktas mot den israeliska staten, den israeliska försvarsmakten IDF (Israeli Defence Forces), samt personligen mot premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Ehud Barak och överbefälhavaren Gabi Ashkenazi. De brottsrubriceringar som åberopas i de svenska passagerarnas polisanmälningar är väpnat rån alternativt stöld, kidnappning, olaga frihetsberövande och misshandel.
Ship to Gaza-Sverige, liksom våra israeliska advokater, utgår ifrån att dessa anmälningar kommer att tas emot och behandlas i enlighet med etablerade rättsprinciper.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: